Όξινος ορός γιαούρτης: Μετατρέποντας ένα περιβαλλοντικό πρόβλημα σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας ΠΕΡΙΟΡΟΥ (Κωδ. Έργου: Τ2ΕΔΚ-00783)
Αντικείμενο: Οι στόχοι του προτεινόμενου έργου είναι:
- Η βελτίωση της σύστασης του όξινου ορού γιαούρτης (ΟΟΓ) και η ενσωμάτωσή του σε γαλακτοκομικά προϊόντα (παγωτό, ξινόγαλα),
- Η μελέτη της επίδρασής του στη βιοδιαθεσιμότητα ασβεστίου και σιδήρου,
- Η αντιμετώπιση της υγροσκοπικότητάς του και η χρήση του σε ζωοτροφές,
- Η αξιοποίησή του στην τρυφεροποίηση κρέατος για παραγωγή σαλτσών/αλειμμάτων και
- Η βελτιστοποίηση παραγωγής γαλακτοολιγοσακχαριτών μέσω καινοτόμων βιοκαταλυτών.
Όλοι οι στόχοι θεωρούνται εφικτοί, με άμεση εφαρμογή στη βιομηχανία τροφίμων και ζωοτροφών.
Παράλληλα, η βελτιωμένη σύσταση του ΟΟΓ μπορεί να οδηγήσει σε καινοτόμα προϊόντα, ενώ οι μακροπρόθεσμοι στόχοι, όπως η βιοδιαθεσιμότητα ασβεστίου και σιδήρου και η παραγωγή γαλακτοολιγοσακχαριτών, προσφέρουν σημαντικές προοπτικές για τη βιομηχανία παιδικών τροφών.