ΠΕΡΙΟΡΟΥ

Όξινος ορός γιαούρτης: Μετατρέποντας ένα περιβαλλοντικό πρόβλημα σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας ΠΕΡΙΟΡΟΥ (Κωδ. Έργου: Τ2ΕΔΚ-00783)

Αντικείμενο: Οι στόχοι του προτεινόμενου έργου είναι:

  1. Η βελτίωση της σύστασης του όξινου ορού γιαούρτης (ΟΟΓ) και η ενσωμάτωσή του σε γαλακτοκομικά προϊόντα (παγωτό, ξινόγαλα),
  2. Η μελέτη της επίδρασής του στη βιοδιαθεσιμότητα ασβεστίου και σιδήρου,
  3. Η αντιμετώπιση της υγροσκοπικότητάς του και η χρήση του σε ζωοτροφές,
  4. Η αξιοποίησή του στην τρυφεροποίηση κρέατος για παραγωγή σαλτσών/αλειμμάτων και
  5. Η βελτιστοποίηση παραγωγής γαλακτοολιγοσακχαριτών μέσω καινοτόμων βιοκαταλυτών.

Όλοι οι στόχοι θεωρούνται εφικτοί, με άμεση εφαρμογή στη βιομηχανία τροφίμων και ζωοτροφών.
Παράλληλα, η βελτιωμένη σύσταση του ΟΟΓ μπορεί να οδηγήσει σε καινοτόμα προϊόντα, ενώ οι μακροπρόθεσμοι στόχοι, όπως η βιοδιαθεσιμότητα ασβεστίου και σιδήρου και η παραγωγή γαλακτοολιγοσακχαριτών, προσφέρουν σημαντικές προοπτικές για τη βιομηχανία παιδικών τροφών.

elGreek