FRIETS

Βελτιστοποίηση της τροφικής αλυσίδας φρέσκων και αποξηραμένων μούρων προστιθέμενης αξίας μέσω της ενσωμάτωσης στρατηγικών διαχείρισης Precision Agriculture και καινοτόμων επεξεργασιών αφυδάτωσης και βρώσιμης επικάλυψης (h2020, MSCA – RISE 2020)-(Friets)

Αντικείμενο: Ο κύριος στόχος της πρότασης FRIETS ήταν η ανάπτυξη καινοτόμων επεξεργασμένων μούρων (φράουλας, σμέουρου και βατόμουρου) υψηλής ποιότητας, με ενισχυμένα θρεπτικά χαρακτηριστικά και παρατεταμένη διάρκεια ζωής. Το πρόγραμμα επικεντρώθηκε στην εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών διαχείρισης πριν τη συγκομιδή και στην αξιοποίηση ήπιων μετασυλλεκτικών τεχνολογιών. Πιο συγκεκριμένα, οι μετασυλλεκτικές διεργασίες περιλάμβαναν:

  1. Ήπιες και ενεργειακά αποδοτικές τεχνικές ξήρανσης, όπως η ωσμωτική αφυδάτωση, η λυοφιλίωση (ξηρανση με κατάψυξη), η ξήρανση με μικροκύματα υπό κενό ή ο συνδυασμός αυτών, με χρήση περιορισμένης ή καθόλου ζάχαρης ή αλατιού και χαμηλές θερμοκρασίες.
  2. Σύνθετες ή πολυστρωματικές βρώσιμες επικαλύψεις, βασισμένες σε συστατικά μικρο- και μακροφυκών, οι οποίες ενσωματώνουν φυσικά λειτουργικά συστατικά είτε με ενθυλάκωση είτε χωρίς εγκλεισμό.

Αυτές οι διεργασίες στοχεύουν στη διατήρηση της ποιότητας των μούρων, ενισχύοντας τη θρεπτική τους αξία και παρατείνοντας τη διάρκεια ζωής τους, ενώ παράλληλα διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του τελικού προϊόντος. Τέλος, θα πραγματοποιηθεί ανάλυση του κύκλου ζωής για την αειφόρο ανάπτυξη νέων προϊόντων.

Συνεισφορά του ΕΣΑΔ

  1. Ανάπτυξη εναλλακτικής διαδικασία ωσμωτικής αφυδάτωσης & διαδικασίας ξήρανσης μούρων υψηλής τεχνολογίας κατάψυξης και μικροκυμάτων υπό κενό.
  2. Επεξεργασία νέας έξυπνης (πρωτότυπης) βρώσιμης επικάλυψης με μικροφύκη και μακροφύκη με σκοπό την παραγωγή προϊόντων υψηλής λειτουργικότητας.
elGreek